Julgodis

2kommentarer

Ikväll har jag, för första gången i mitt liv, gjort Fudge. Den blev väldigt söt. Men en bit till kaffet går nog ner skulle jag tro.
Jag hade ingen lime hemma så jag tog en matsked av min smaksatta limehonung och hade i smeten istället för vanlig honung.

Vit chokladfudge ca 30st
3/4 dl vispgrädde
2,5 dl socker
75g smör
1 msk honung
50g hackad vit choklad
1 tsk vaniljsocker
Rivet skal av 1st lime

Värm socker och grädde i en kastrull tills sockret smält. Tillsätt smör och honung under omrörning. Koka utan lock och rör om då och då så att det inte fastnar. Bör koka i ca 20 minuter. Gör kulprov.
När du tycker att det verkar vara färdigt rör du ner vaniljsockret, limeskalet och chokladen. Vispa ihop smeten och häll i en smord (liten) form (15x15 plastback med smort smörpapper använde jag). Låt svalna och skär upp i lagom stora bitar med oljad, vass kniv. Förvara sedan i burk med lock, i kylen.

Det som ligger i burken och ser ut som stora (fula) portionssnus är i själva verket världens godaste chokladkola. Jag gjorde den för första gången förra julen och kokade ett gäng häromdagen igen. Den är perfekt. Blir aldrig sådär hård så man riskerar att få besöka någon svindyr jourtandläkare i mellandagarna.

Fransk chokladkola:
400gr hackad mörk choklad
1,5dl socker
2dl vispgrädde
0,75dl flytande honung

Koka ihop socker,grädde o honung, tillsätt chokladen. Rör tills det smält samman. Låt koka ca 35-40 minuter, rör om då och då (gör kulprov).
Häll kolan i en form klädd med smort smörpapper och låt stelna (gärna kallt). Skär upp i lagom stora bitar och klä in i smörpapper. Förvara även dessa i kylen.

Nu kan fikagästerna komma :)

 


2 kommentarer

Lisen

07 Dec 2010 18:04

Tack för receptet på kolan, det skall jag definitivt testa!

Clara

07 Dec 2010 22:09

länge leve julbakeriet! Fudgen ser asgod ut, måste testas!

Kommentera

Publiceras ej